Információs oldal

Tisztelet Érdeklődő !

Évek óta gyűjtjük és rendszerezzük a magyar várakra, erődtemplomokra és egyéb megerősített helyekre vonatkozó adatokat. A Történelmi Magyarország várairól, történelmünk fontos tanúiról ezidáig még nem készült teljességre törekvő összeírás. Annak, aki átfogó képet akar kapni a középkori Magyarország megerősített helyeiről, ma még nincs a kezében összefoglaló mű.
Ezért alapvetően fontos, hogy a lehető legtöbb várról könnyen elérhetővé tegyük a legfontosabb adatokat (térképi beazonosítás, alaprajz, mai állapot, történet, leírás, forrásmunkák).
Az összegyűjtött adatok, fényképek egy része látható a www.varak.hu honlapon.

Ahhoz, hogy ez a gyűjtemény tovább bővüljön, egyre tartalmasabbá és pontosabbá váljon még sok könyvtári, kézirattári, tervtári kutatásra van szükség.

Munkánkkal segíteni kívánjuk a jelenleg kéziratban levő, Dr. Dénes József által írt és szerkesztett Magyar Várlexikon című - több mint 7000 címszót tartalmazó - hiánypótló mű megjelentetését. A Várlexikon néhány mintaoldala megtekinthető a megfelelő gombra kattintva.

Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, támogatni kívánjuk a várkutatással kapcsolatos tanulmányok, kisebb munkák megjelentetését is.

A terepbejárások, az adatgyűjtés és honlapunk fenntartásával kapcsolatos költségeket eddig saját, személyes megtakarításainkból fedeztük. Azonban a Történelmi Magyarország várainak kutatásával kapcsolatban ezek a költségek olyannyira megnövekedtek, hogy feltétlenül szükséges a téma iránt érdeklődést mutató intézmények, vállalkozások és a nagyközönség adományainak kérése és különböző pályázatokon való részvétel.

A Magyar Várarchívum Alapítványt azért hoztuk létre, hogy minden adományozót biztosíthassunk arról, hogy az erre a célra szánt hozzájárulását a lehető leghatékonyabban és csakis a kitűzött célok érdekében használjuk fel. Ha Ön is szeretné, hogy kultúránknak és történelmünknek a várépítészettel foglalkozó fontos részéről folytatódjon az adatgyűjtés és mindez belátható időn belül közkinccsé váljon, kérjük, hogy adományával járuljon hozzá költségeink fedezéséhez !

Az adományokat az alábbi számlán fogadjuk:

Budapest Bank : 10100840-51150000-01000003

Fontos, hogy az adományozó feltüntesse adószámát, mert erre hivatkozva tudjuk kiadni az adóalapot csökkentő igazolást.

Tisztelettel és köszönettel,
A Magyar Várarchívum Alapítvány kuratóriuma